Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Betoncire.be
banner image

Tadelakt

Tadelakt is een natuurlijk alternatief voor beton cire uit Marokko. Maar waarvoor kan je dit traditionele stucwerk allemaal gebruiken? Wat zijn de voor- en nadelen? Hoeveel kost tadelakt ongeveer? En hoe gaat de plaatsing van deze pleisterlaag in z’n werk? Je ontdekt het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Toepassingen
Voor- en nadelen
Prijs
Onderhoud
Plaatsing
Offertes aanvragen

 

 

Wat is tadelakt?

Tadelakt is een traditioneel stucwerk gemaakt van hydraulische kalk, marmerpoeder en natuurlijke additieven. Het is afkomstig uit Marokko en betekent in het Berbers letterlijk ‘inwrijven’. Een vakman brengt een dunne laag (5 mm) van het mengsel aan op een oppervlak naar keuze. Tadelakt is uniek door de speciale afwerkingstechniek. Het voelt namelijk net zo zacht aan als marmer, maar het glanst als leem.

TIP: interesse in tadelakt? Laat je dan adviseren door 2 à 3 vakmannen actief in jouw buurt. Ontvang gratis en eenvoudig offertes voor Marokkaanse stuc via onze offerteservice.

tadelakt

 

 

Toepassingen tadelakt

Net zoals beton cire kent tadelakt heel veel toepassingen. We sommen kort de belangrijkste op:

   • Tadelakt keuken: een achterwand van tadelakt geeft jouw keuken een unieke uitstraling.  De stuclaag is ook volledig naadloos, waardoor je jouw keuken erg vlot kan schoonmaken.
   • Tadelakt badkamer: Marokkaans stucwerk is een ideaal alternatief voor wandtegels. Het natuurlijke materiaal is volledig waterdicht en ademend tegelijk. Met tadelakt in je badkamer geniet je elke dag zoals in een authentiek zuiders badhuis.
   • Tadelakt vloer: tadelakt is een stootvast en robuust alternatief voor andere vloerbekledingen dat in elke woonruimte past. Een vakman brengt in de vloer een specifieke structuur aan. Hierdoor ziet geen enkele vloer er hetzelfde uit.
   • Tadelakt meubels: bekleed je meubels met deze afwerkingslaag en maak van jouw wasbak, douche, bad, … dé eye-catcher van de ruimte. De tadelakt afwerkingslaag laat je meubels glanzen als satijn en maakt ze heel stevig.
   • Nog zo veel meer: plafonds, lambriseringen, haarden, buitenshuis, …

   

  Bespreek de mogelijkheden met een vakman

  Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden van tadelakt voor jouw woning? Een vakman geeft je graag meer uitleg op maat. En daar blijft het niet bij… Hij zorgt ook voor een correcte plaatsing van dit stucwerk met enkel kwaliteitsvolle materialen. Ontvang gratis offertes en voorstellen van vakmannen actief in jouw buurt via onze offertepagina.

   

   

  Voor- en nadelen tadelakt

   • Volledig waterdicht: dankzij de speciale afwerking met een olijfzeep. Tadelakt stucwerk is ook ademend en stootvast.
   • Verkrijgbaar in heel wat kleuren : tadelakt krijgt de kleur die jij wil door kleurpigmenten toe te voegen. Waan je in zuiderse landen met felle kleuren of kies voor grijstinten om beton te imiteren.
   • Warme en authentieke look: geen enkel oppervlak ziet er hetzelfde uit met tadelakt. Dit pleistermateriaal creëert een sfeervolle Zuid-Europese, Marokkaanse look in elke ruimte.
   • Veel toepassingen: deze stijlvolle stuclaag kan zowel binnen als buiten, op vloeren, wanden, plafonds of meubels, …
   • Ecologisch: tadelakt is natuurlijk afbreekbaar omdat het enkel 100% natuurlijke materialen bevat.

   

   • Intensief onderhoud: elke 2 maanden moet je het oppervlak reinigen om de unieke glans te behouden.
   • Niet op elke ondergrond: enkel op een effen en waterdichte ondergrond kan je tadelakt aanbrengen. Tadelakt over tegels, MDF of gips is dus niet mogelijk.
   • Prijs: tadelakt is duur in vergelijking met ander pleisterwerk. De plaatsing van dit stucwerk is namelijk erg arbeidsintensief.

   

   

  Prijs tadelakt

  Tadelakt is duurder dan beton cire, omdat de plaatsing arbeidsintensiever is. De  tadelakt prijs hangt af van de kleur, de ondergrond, de moeilijkheid van de plaatsing en de grootte van het oppervlak. Gemiddeld mag je rekenen op 100 à 140 euro per m², incl. btw en plaatsing.

  Belangrijk: de prijs varieert ook van vakman tot vakman. Je vraagt dus best 2 à 3 offertes aan bij vakmannen actief in jouw buurt. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, termijnen, realisaties, … vergelijken. Eenvoudig en gratis offertes aanvragen kan via onze offerteservice. Start je aanvraag hier. 

   

  tadelakt badkamer

   

   

  Onderhoud tadelakt

  Het onderhoud van tadelakt hangt af van waar het materiaal is aangebracht, hoe vaak het in aanraking komt met water en hoeveel kalk er in het water zit. In het algemeen moet je rekening houden met deze 3 tips:

  • Wrijf je Marokkaanse stuclaag elke 2 maanden in met was of olijfzeep. Zo behoudt het materiaal zijn typische matglans en reinig je het oppervlak.
  • Reinig het pleistermateriaal met water, een mild schoonmaakmiddel en een zachte spons of doek.
  • Vermijd zure schoonmaakproducten. Het tast de kalk in het oppervlak aan.

   

   

  Hoe tadelakt aanbrengen?

  Tadelakt plaatsen is een arbeidsintensieve klus die veel precisie en ervaring vergt. Een professionele vakman gaat als volgt te werk:

  1. Tadelakt mengen

   De vakman mengt de kalk met water en voegt er pigment aan toe om de juiste kleur te krijgen. De mortel moet daarna 2 dagen rusten.

  2. Tadelakt aanbrengen

   Met een pleisterspaan brengt de vakman de mortel aan in een laag van ongeveer 5 millimeter. Terwijl het oppervlak droogt, brengt hij in de mortel de typische tadelaktstructuur aan. Dit proces heet tallocheren.

  3. Tadelakt polijsten

   Na nog een droogsessie polijst de vakman het oppervlak met een gladde edelsteen. Door de kleine ronde bewegingen van de steen krijg je een glanzend en egaal oppervlak.

  4. Tadelakt afwerken

   Na 8 à 24 uur drogen wrijft de vakman het tadelakt pleisterwerk in met was of een natuurlijke zeep op basis van olijfolie. Zo is de stuclaag sterker en volledig waterdicht.

  TIP: wil je tadelakt laten aanbrengen in je badkamer, keuken, …? Ontvang gratis en eenvoudig offertes bij vakmannen actief in jouw buurt via het onderstaande offerteformulier:

   

 

Offertes voor tadelakt ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi resultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen