Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Betoncire.be
banner image

Leemstuc

Leemstuc is een afwerkingslaag voor je binnenmuren die naast z’n warme uitstraling ook tal van praktische voordelen heeft. Zo is dit materiaal geluiddempend, warmte- en vochtregulerend en erg duurzaam . Wat zijn nu de voor- en nadelen van leemstuc? Welke soorten zijn er? Wat kost het? En hoe brengt een vakman het aan? Je leest er alles over in dit artikel.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen leemstuc
Basisleem vs. leemfinish
Kosten leemstuc
Hoe leemstuc aanbrengen?
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk meerdere offertes

 

 

Wat is leemstuc en hoe pas je het toe?

Leemstuc is een afwerklaag die je kan gebruiken voor binnenmuren in verschillende ruimtes zoals je woonkamer, slaapkamer of bureau. Het is een volledig natuurlijk materiaal dat bestaat uit een combinatie van zand, leem en klei. Het bevat dus geen chemische toevoegingen.  Leemstuc is beschikbaar in verschillende aardse kleuren als bruin, terra, oker tint, wit… Het is een steeds populairder materiaal vanwege de talrijke esthetische en praktische voordelen.

Leemstuc aanbrengen op je binnenmuren? Doe een beroep op een vakman! Deze kan jou verder informeren, advies geven op basis van jouw situatie en helpen bij het correct aanbrengen van leemstuc. Vergelijk offertes van vakmannen in de buurt.

leemstuc

 

Voor- en nadelen leemstuc

Leemstuc op je binnenmuren geeft je volledige ruimte een levendige uitstraling en zorgt voor een warme sfeer.  Maar er zijn daarnaast nog tal van andere goede redenen om je binnenmuren met dit materiaal te bekleden. We zetten hieronder kort de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje:

  • Vocht- en warmteregulerend: leemstuc draagt bij aan een goede luchtvochtigheid in je woning doordat het overtollig vocht in de lucht opneemt. Dat vocht geeft het dan opnieuw af wanneer de luchtvochtigheid te laag is. Bovendien heeft dit materiaal ook warmteregulerende eigenschappen: in de zomer blijft het erg koel, terwijl het in de winter vooral warmte afgeeft.
  • Geluiddempend: leemstuc dempt deels geluid, waardoor de akoestiek in je ruimte opmerkelijk verbetert. Dit is vooral nuttig in hoge ruimtes of ruimtes met betonnen vloeren of plafonds.
  • Dampopen & brandwerend: een muur met leem laat gemakkelijk vocht door en kan waterdamp opnemen. Verder is dit materiaal vanwege zijn samenstelling ook niet brandbaar.
  • Antistatisch: leemstuc is ook antistatisch. Dat betekent dat het redelijk goed beschermt tegen straling die bijvoorbeeld afkomstig is van de elektrische apparaten in je woning.
  • Duurzaam: tot slot is dit materiaal 100% natuurlijk en dus erg ecologisch. Er komen ook geen chemische stoffen aan te pas. Bovendien zijn restjes leemstuc volledig herbruikbaar.

 

  • Kan niet tegen direct contact met water: hoewel dit materiaal wel goed vocht kan opnemen uit de ruimte is het niet geschikt voor binnenmuren die in direct contact komen met water. Dat zijn bv. douchemuren of keukenwanden aan een kookplaat.
  • Gevoelig voor scheurtjes: leemstuc is gevoeliger voor scheurtjes dan bijvoorbeeld gipsstuc. Het voordeel is wel dat je de scheurtjes ook gemakkelijk terug kan wegwerken door er met een natte spons over te gaan.

 

Basisleem vs. leemfinish

Er bestaan verschillende soorten leemstuc, waarvan de belangrijkste basisleem en leemfinish zijn. Maar wanneer kies je nu voor welke soort? En wanneer is het een goed idee om beiden te combineren? We gaan even dieper in op zowel basisleem als leemfinish:

 

1. Basisleem

Wil je leemstuc op je binnenmuren aanbrengen vanwege de praktische voordelen zoals de vocht- en warmteregulerende werking? Dan kies je best voor een laag met basisleem. Deze zal de luchtkwaliteit in je woning al verbeteren bij een dikte van 1 cm, maar hoe dikker de laag, hoe beter de vocht- en warmteregulerende werking. Daarnaast gebruiken vakmannen ook basisleem om je wanden uit te vlakken wanneer die bv. veel oneffenheden hebben.

 

2. Leemfinish

Leemfinish is gebonden met cellulose of zetmeel en heeft een vergelijkbare hardheid met gips. Deze leemstuc kies je wanneer je op zoek bent naar een egale afwerkingslaag voor je muur of wanneer je vooral graag de warme uitstraling van leem wil. Je kan leemfinish gebruiken als afwerking voor basisleem, maar je kan het ook aanbrengen op andere vlakke ondergronden zoals gipsplaten. Leemfinish is verkrijgbaar in verschillende aardse kleuren die je ook nog eens met elkaar kan mengen.

 

Advies op maat nodig? Schakel een professionele stukadoor in!

Een ervaren stukadoor geeft je niet alleen advies op maat over welke leemstuc lagen jij best aanbrengt, hij zal deze ook correct aanbrengen op jouw binnenmuren. Zo ben je zeker van een goede praktische werking, maar ook van een mooie egale leem muur.  Via onze offerteservice kan je gericht offertes van meerdere vakmannen in je buurt vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Prijs leemstuc

De prijs om leemstuc aan te brengen op je binnenmuren zal afhangen van verschillende factoren zoals de staat van de ondergrond, het vereiste aantal lagen, de gekozen afwerking, de leemstuc kleuren… Gemiddeld betaal je voor leemstuc 40 à 70 per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

LET OP: de prijs voor het aanbrengen van leem stuc kan ook verschillen van vakman tot vakman. Vraag daarom zeker offertes aan bij meerdere stukadoren. Zo kan je gericht prijsvoorstellen, maar ook adviezen, uitvoertermijnen… vergelijken. Vul het offerteformulier in.

 

leem muur

Leemstuc aanbrengen: werkwijze

Hoe gaat een vakman nu te werk bij het aanbrengen van leemstuc op je binnenmuren? Dat verloopt doorgaans in enkele stappen. We overlopen ze hieronder kort:

  1. Juiste leem kiezen

    Je denkt op voorhand best even na over welke leem je best kiest. Die keuze zal vooral afhangen van de reden waarom je leem op je binnenmuren wil aanbrengen. Is dat vooral vanwege de praktische voordelen? Ga dan voor basisleem, eventueel in combinatie met leemfinish. Wil je leemstuc op je binnenmuren vanwege de warme look? Dan is een laag leem finish al voldoende. Een vakman kan je hierover verder adviseren.

  2. Ondergrond voorbereiden

    Voor een vakman de leemstuc aanbrengt, is het belangrijk dat de ondergrond volledig vlak is. Je kan dus zelf al de binnenmuren schoonmaken en al het vuil weghalen. Eventuele losse delen op je binnenmuur zoals oud behang moet je verwijderen en gaatjes zal een vakman opvullen.  Afhankelijk van de ondergrond en de staat ervan kan het ook aangeraden zijn om voorstrijk te gebruiken. Dat zorgt ervoor dat een vakman de leem stuc egaal kan aanbrengen en dat het zich goed hecht aan je muur.

  3. Leemstuc aanbrengen

    Nu kan een vakman de leemstuc zelf aanbrengen. Daarvoor mengt hij eerst de leem met water zodat deze de juiste dikte heeft. Nadien smeert hij de leem op de binnenmuren en vlakt hij deze af. Je kan verschillende lagen laten aanbrengen. Basisleem heeft meestal een dikte tussen 1 en 3 cm en leemfinish is gemiddeld 3 mm dik. De leem zal dan uitharden en opdrogen in combinatie met warme lucht.

  4. Binnenmuur afwerken

    Nu rest er alleen nog de muur af te werken. Als je je laag basisleem wil laten afwerken met een laag leemfinish, is het belangrijk om dat te doen als de basisleem nog niet volledig droog is. Basisleem of leemfinish kan je ook extra structuur geven door er met een vochtige spons over te gaan. Tot slot kan je ook nog een leem kleur kiezen en je binnenmuur laten afwerken met een laag leemverf indien je dat wenst.

Schakel een vakman in om je leem te stukadoren! Een vakman heeft de nodige handigheid en ervaring om de leemstuc op een correcte manier aan te brengen. Via onze offerteservice vind je gegarandeerd een geschikte vakman voor jouw leem stucwerk. Vergelijk vrijblijvend offertes.

Veelgestelde vragen over leemstuc

Heb je nog vragen over leemstuc? Misschien vind je het antwoord bij de veelgestelde vragen hieronder.



    • Wat zijn de alternatieven voor leemstuc?

      Naast leemstuc kan je nog voor een aantal andere materialen kiezen om je binnenmuren af te werken:

      • Beton cire: dit materiaal kan je in tegenstelling tot leemstuc wel in vochtige ruimtes gebruiken omdat het volledig waterdicht is. Je kan beton cire daarnaast op elke soort ondergrond aanbrengen en ook buiten heeft het heel wat voordelen.
      • Betonstuc: ook betonstuc is volledig waterdicht en kan je dus op alle soorten binnen- en buitenwanden gebruiken. Verder hebben betonstuc muren gelijkaardige eigenschappen met leemstuc: ze zijn sterk, slijtvast, combineerbaar met wandverwarming en vereisen weinig onderhoud.
      • Mortex: ook mortex is een goed alternatief voor leemstuc. Dit materiaal kan je net zoals beton cire en betonstuc op alle soorten ondergronden en in alle ruimtes aanbrengen. Je hebt daarbij ook een ruim aanbod aan uitvoeringsmogelijkheden.

      Verder zijn ook microtopping, microcement, tadelakt… goede alternatieven. Ze hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Je informeert je dus best op voorhand over de mogelijkheden voor je muren.



    • Is leemstuc combineerbaar met wandverwarming?
      Leemstuc en wandverwarming zijn een ideale combinatie. Leem heeft namelijk sterke warmteregulerende eigenschappen. In de zomer zal het overtollige warmte binnenshuis opnemen, terwijl het in de winter warmte afgeeft en in je woning houdt. Zo draagt dit materiaal steeds bij aan een aangename binnentemperatuur en zorgt het voor een optimaal rendement van je wandverwarming.


    • Kan je leemstuc zelf aanbrengen op je binnenmuren?
      Zelf je binnenmuren stucen met leem is mogelijk met enige kennis en expertise. Daarbij zal het er vooral op aankomen om de juiste leemstuc te kiezen en die egaal en voldoende dik aan te brengen. Het nodige materiaal zoals een spaan, rei, menger, troffel… voorzien alsook leem kopen zal je zelf moeten doen. Wil je zeker zijn van een correcte plaatsing? Schakel dan een vakman in!


    • Kan je leemstuc buiten gebruiken?
      Hoewel leemstuc vooral geschikt is voor binnenmuren, kan je ook buiten leem pleisteren. Maar dit is niet altijd aangeraden, omdat het kan scheuren of veranderen van samenstelling wanneer het in direct contact komt met water. Je kan eventueel wel leemstuc aanbrengen op buitenmuren die afgedekt zijn voor regen, bv. met een afdak. Maar dan nog is het materiaal buiten veel gevoeliger en geniet je ook minder van de praktische voordelen ervan.


    • Kan je leemstuc in je badkamer gebruiken?
      Dat kan, maar niet op alle muren. Leemstuc kan goed om met vocht in de lucht, maar niet met direct contact met water. Daarom is het niet aangeraden om te gebruiken voor douchewanden of muren aan een bad of lavabo. De andere wanden in je badkamer (die niet in direct contact met water komen) kan je dus wel afwerken met leem. Zorg daarbij steeds voor een goede ventilatie van je badkamer.

Heb je het antwoord op je vragen niet gevonden? Of heb je gewoon graag nog wat meer info over leemstuc? Een professionele stukadoor helpt je graag verder en bespreekt met jou alle mogelijkheden. Vergelijk daarom zeker verschillende offertes en vind de meest geschikte vakman voor jouw klus via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor betoncire ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi resultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen